vineri, 8 februarie 2008

Luna iubirii?



In decembrie ne inghesuim in mall-uri in cautarea cadoului perfect de Craciun, in ianuarie ne uitam deznadajduiti la buzunarele (aproape) goale, dupa ce ne-am investit economiile in cheful de Anul Nou, dar nu ne pierdem speranta intr-un shopping, mai ales ca e sezonul reducerilor de pana la 70% (un tricou Pull&Bear la 30 lei nu strica niciodata, nu?).

Iar in februarie...da, in februarie ne asteapta iar comerciantii cu inimioare, ciocolata, bombonele, iepurasi de plus si pernute "I love you". Luna iubirii, cu punctul culminant de Sfantul Valentin, pe 14 februarie, ne da ocazia perfecta de a mai deschide inca o data portofelele pentru a ne surprinde placut iubitii sau valentinii nostri. Pro sau anti Sf.Valentin?

Oricat am vrea sa credem ca exista si dragoste adevarata (trebuie sa existe, dar cred ca stiti la ce ma refer), romanii au prins gustul shopping-ului din jurul sarbatorilor si atentiile unui Valentin sau unei Valentine, constransi de circumstante, pentru a evita certurile neplacute din relatii, cand el/ea nu a luat nimic, nu i-a adus flori sau mai stiu eu ce.

Pe scurt, am demitizat orice bucurie ingenua de dragul consumerismului in stil englez "shop till you drop". Apropo, daca mergeti pe Oxford Street, in cartierul shopping-ului londonez, aveti grija sa nu ramaneti ca mine cu doar 5 lire in portofel dupa o sesiune de shopping :). Pe buna dreptate, e bine sa fii comerciant astazi.

Sarbatorile de iarna, Sfantul Valentin, Martisorul, chiar si Pastele ne rapesc incontinuu sansa de a pune ceva bani deoparte pentru a-i investi cu cap. Ba mai mult, dupa toata agitatia, vine vara, vine vacanta sau concediul muuult asteptat, asa ca trebuie sa ne rasfatam cu un costum nou de baie, un echipament supertare pentru drumetii pe munte si, de ce nu, sejururi si croaziere in strainatate, fiecare dupa posibilitati si timp.

Asa ca ne conformam situatiei, o acceptam inconstient hipnotizati de vitrinele magazinelor si ne trezim cu noi achizitii si cadouri pentru el/ea. Sau macar ne gandim la ce ar trebui sa cumparam, fie ca suntem in cuplu sau nu. Asa, pentru noi, ca ziua de 14 februarie sa treaca mai usor, cu el/ea sau fara el/ea.

Sa uitam pentru o clipa de cadouri si sa ne gandim totusi ca dragostea nu are nevoie de o zi in plus. Sa celebram iubirea in fiecare zi, chiar si fara flori, bomboane sau inimioare de plus. Sa uitam o clipa de mall-uri, supermarketuri, comercianti infocati si sa ne simtim bine alaturi de partenerul sau prietenii nostri intr-un loc al nostru, pe care il stim sau care abia astepta sa il descoperim.

Si sa ne aducem aminte ca in fiecare zi ne putem bucura de dragoste, viata, prietenie, de orice ne aduce zambetul pe buze fara sa trebuiasca sa ne golim, brutal si nejustificat, buzunarele. Am inteles ca in viata exista lucruri mult mai importante, exista lumi si culturi diferite, exista si altfel de bucurie, mai putin macinata de consumerism feroce si puterea banilor. In fiecare zi e timp pentru dragoste.

Niciun comentariu: